Eski Olupta Yeni Görünen Kişi

Eski Olupta Yeni Görünen Kişi


Dün (20.04.2015) sosyal medyada ve haberlerde Türk Bilim Adamı olan hatta ''Türk Aynştayn'' olarak hitap edilen Oktay Sinanoğlu'nun ölmüş olduğu haberini almış bulunmaktayım. Peki bu ismi duyunca neden sadece babamın eskiden biraz bu adamdan bahsetmiş olduğunu hatırladım? Bu güzel insanı neden pek fazla yerde duymamıştım? Herhangi bir liseye gitsek sorsak kim bilecek bu adamı? Okullarda Einstein, Galileo, Edison, Newton gibi kişiler işleniyor hatta ve hatta Türk siyasetindeki eski pislik insanlar dahi işleniyor lakin Oktay Sinanoğlu gibi insanları kitaplara yazmıyorlar. Bu en büyük kaybımız diyebiliriz. 

Oktay Sinanoğlu'nu internetten araştırırken rastladığım en güzel şey ''En genç profesör olan insan'' ünvanına sahip olmasıydı. Bu çok başarılı bir şeydi. Takdir edilesi mükemmel bir şey. Bilim alanında o kadar çok ödül almış ki belgeselini izlerken belgeselinde hepsi değil de bir kısmı sayılıyor, bir kısmından bahsediliyor. İtalya'da doğup, Amerika'da ölmesine rağmen öz memleketine de sadık kalmış bir insan. Türk diline ve Türk kültürüne değer veren ve sahip çıkan biri. Türkçe'ye o kadar çok değer veriyormuş ki yabancı kelimeleri kullanmayı değil de eski Türkçe kelimelerimizi geri getirmeye ve yeni Türkçe kelimeler türetmeye çalışmış. Takdire şayandı gerçi yaptığı bu iş.

Bu insanın ölüm haberi geldiğine göre ülkemizde değeri artacak sanırsam. Sonuçta aramızdan ayrıldı. Ülkemizde hep böyle olmamışmıdır? Hakk'a uğurladığımız bir insanın değerini ancak o zaman anlayabiliyoruz. 

Halbuki böyle güzel bir insanın daha çok tanınması gerek. Hele de okullarda tanıtılması gerek. Örnek alınacak bir insan olduğunu araştırınca sizlerde göreceksiniz. Buyurun belgeselini izleyin,


           

Yorumlar

Popüler Yayınlar